ZAKĄSKI

Przystawka Cytrynowa z wędzonej ryby

trudność: łatwe
czas: 1-30 min



Składniki:
6 cytryn
1 duża wędzona makrela (lub inne wędzone ryby o jasnym mięsie)
1 nieduża cebula
2 łyżki stołowe gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (typu bałkańskiego)
1/2 szklanki ugotowanego białego ryżu
kolorowy pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Cytryny sparzyć wrzątkiem, wyszorować i wypłukać, przekroić na połówki wzdłuż i wydrążyć miąższ, połowę miąższu pokroić w kostkę pozbywając się pestek i w miarę możności błonek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

Wymieszać w miseczce miąższ, cebulę z mięsem wędzonej ryby (starannie oddzielonym od ości), śmietaną lub jogurtem, majonezem i ryżem. Dodać pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Napełnić farszem miseczki z połówek cytryn i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.


Rolmops Tradycyjny

trudność: średnie
czas: 30-60 min



Składniki:
10 pojedynczych filetów ze śledzia a la matyjas
2 kiszone ogórki (mogą być również konserwowe)
2 średnie cebule
2 łyżeczki gorczycy
marynata:
50 ml octu 10%
250 ml wody
po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego,
3 liście laurowe,
     

    Sposób przygotowania:
    Śledzie moczyć przez 1 godz w dużej ilości zimnej wody. Osuszyć. Każdy filet oprószyć gorczycą. Ogórki pokroić w słupki odpowiadające długością szerokości filetów. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Cebulę i ogórki położyć po kilka sztuk na każdy filet. Zwinąć w ruloniki. Spiąć drewnianymi wykałaczkami. Rolmopsy ułożyć w słoiku. Wodę wymieszać z octem i przyprawami.. Zagotować. Wystudzić. Marynatą zalać rolmopsy. Przełożyć w chłodne miejsce na min. 2 doby.